Een nieuwe hal voor bijzonder project METIS
Een nieuwe hal voor bijzonder project METIS
Dit is een bijzonder project. De Universiteit Leiden heeft de hal van het Kamerlingh Onnes Laboratorium (KOL) omgebouwd tot een assemblagehal voor METIS. METIS is een onderdeel van de telescoop waarmee sterrenkundigen in de toekomst onderzoek kunnen doen. METIS maakt deel uit van de ELT (Extremely Large Telescope) die momenteel in Chili wordt gebouwd. Een leuk feitje is dat de resolutie van METIS zes keer groter is dan die van de huidige James Webb-telescoop.
Het project in een notendop
Tijdens de sloopfase zijn de oude indeling en de vloer uit het pand verwijderd. Aan de hal worden voor de bouw van METIS een aantal speciale eisen gesteld zoals een hoog belastbare vloer, de mogelijkheid om een clean room tent te plaatsen en een staalconstructie met kraanbaan om onderdelen binnen de hal te verplaatsen. Voor het naar binnen transporteren van de onderdelen voor deze telescoop zal een hovercraft worden gebruikt.
Nieuwe vloer: trillingsvrij en hoog belastbaar
Voor de nieuwe vloer werd zand gestort, uitgevlakt en aangetrild en werden er 44 schroefinjectiepalen van 17 meter per stuk geplaatst. Vervolgens werd nog een keer zand gestort en aangetrild. Daarop werd isolatie geplaatst en een betonnen vloer gegoten. Als laatste stap werd de vloer voorzien van een vloerafwerking met een terrazzo uitstraling.
Staalconstructie met kraanbaan
Omdat er ook grote onderdelen naar binnen gebracht moeten kunnen worden vanaf het hovercraftplatform, is een portaal met nieuwe schuifdeuren ontworpen. De hal is in tweeën gedeeld door een lamellengordijn, waarachter later nog een clean room tent kan worden geplaatst.
Zuurstofdetectie
Goede luchtbehandeling in deze ruimte is belangrijk. Vanuit het oogpunt van veiligheid was het van belang dat er zuurstofdetectie geplaatst werd in verband met de hoeveelheid stikstof die er vrij kan komen bij het maken van het onderdeel voor de telescoop.
Rienks Adviseurs
De METIS-hal is in oktober 2024 in gebruik genomen. De bouw van METIS is naar verwachting in 2028 klaar. METIS wordt vervolgens naar Chili verscheept en ingebouwd waarna de onderzoeken kunnen starten.
Joep van Asperen, directievoerder bij dit project, “Het leukste aan het project METIS vond ik de bijzondere uitdagingen vanwege de uitzonderlijke werkzaamheden die zijn uitgevoerd in de nieuwe meethal. Bijvoorbeeld de vlakheidseisen en de bijzondere gebruikerswensen waar rekening mee gehouden moest worden. Dit maakte het project anders dan anders. Ik heb mee mogen werken aan een klein deel van de telescoop die ooit in Chili komt te staan en dat is heel gaaf”.